Kredi Kartı Borcundan Dolayı Emekli Maaşıma İcra Gelir Mi

 

Kredi Kartı Borcundan Dolayı Emekli Maaşıma İcra Gelir Mi 

Kredi kartı borcundan dolayı emekli maaşıma icra gelir mi sorusu kredi kartı borcu olan her emekli tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. 

Kredi kartı borcundan dolayı emekli maaşıma icra gelir mi konusu kredi kartı ve borcu olan emekliler tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu konuda çeşitli düşünceler ortaya atılsa da kanunların verdiği bir karar vardır. 

Emekli maaşı haczi yasak olan maaşlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle emekli maaşı hacız edilebilir mi sorusuna verilecek tek bir cevap vardır. İstisnalar hariç haciz edilemez. Bu istisnalar kanunda belirlenmiştir. Bunun dışında emekli maaşının emeklilerin onayı dışında haciz edilmesi mümkün değildir. 

Hangi Durumlarda Haciz Edilebilir? 

Emekli maaşının haciz edilebileceği durumlar şunlardır. 

  • Sosyal Güvenlik Kurumu emekli maaşından, Sosyal Güvenlik Destek Primi alacaklarını tahsil edebilir ve haciz edebilir. 
  • Nafaka borçları nedeniyle emekli maaşı haciz edilebilir. 

Kalan durumlar dışında emekli maaşının haciz edilmesi söz konusu olamamaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 93’ünc maddesinde yer alan ifadeler ile emekli maaşı emeklinin isteği ve onayı olmadan haciz edilemez. 

Bu nedenle eğer emekli maaşı haciz edilme işlemi var ise iptal edilmesi gerekmektedir. Bu itiraz için haciz işlemini başlatan kuruma başvuru yapmak gerekmektedir. Belirtilen durumlarda da ancak maaşın 4’te 1 oranında olan kısmı haciz edilebilmektedir. 

Başka Mal Varlığına El Konulabilir Mi? 

Emekli maaşı haczedilir mi sorunun yanında emeklinin mallarına veya birikimlerine el konulabilir mi sorusu da merak edilmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 93. maddesine göre Sosyal Sigortalar Kurumu alacaklarının dışında haciz edilmesi mümkün değildir. Bu kapsamda kredi ya da kredi kartı borcundan dolayı haciz etmek mümkün değildir.  

Bu durum emeklinin diğer mal varlıkları ile alacakların teminini engellememektedir. Madde içerisinde bu durumu açıklayan bir hüküm söz konusu değildir. Bir başka ifade ile şu şekilde açıklanabilir. Emekli maaşı haciz edilemez. Ancak emeklinin bankada bulunan emekli maaşı dışında birikimlerine bloke konuşabilir. 

noter onaylı senet tahsil etme

Nelere El Konulabilir? 

Emeklinin bankada bulunan birikimlerine el konulabileceği gibi diğer malvarlığına da el konulabilir ve alacak tahsil edilebilir. Bu durumda emeklinin evi, arabası ya da başka taşınmazı var ise haciz edilebilir. Haciz edildikten sonra satılarak alacaklar tahsil edilebilir. 

Bunun yanında ev haczi de mümkündür. İcra ve İflas Kanunu evden alınabilecek eşyaları da sınırlandırmıştır. Bu kapsamda emeklinin maaşına emeklinin onayı olmadan el koymak mümkün olmamakta ancak mal varlığı ile alacaklar tahsil edilebilmektedir. 

Emekli maaşına emekli onayı ile haciz ise emeklinin yazılı onayı ile mümkün olmaktadır. Emekli bu duruma onay verdikten sonra maaşın kanunda belirlenen kısmı kadar kesinti yapılabilir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi

Müfettiş Maaşları Ne Kadar? (Güncel)

Ziraat Bankası Dul ve Yetim Konut Kredisi Nasıl Alınır?