Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi

 

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi?  

Günümüzde tahmin edileceği üzere pek çok kimsenin kredi ya da kredi kartı borcu bulunmaktadır. Bu kapsamda özellikle kredi ve kredi kartı borcu olan kimselerin yurtdışına çıkması konusunda bazı durumlar hemen herkes tarafından merak edilmektedir. Bankaların yurtdışına çıkış konusunda inisiyatife sahip olup olmadıkları veya kredi kartı ya da kredi borçlarının yurtdışına çıkış konusunda engel olup olmadığı ise çok belirgin olarak yasalar ile güvence altına alınmıştır.  

En genel anlamıyla kredi ya da kredi kartı borcu olan kişi yurtdışına çıkışı konusunda bankalar ya da benzeri herhangi bir finans kuruluşunun yetkisi bulunmamaktadır. Buna karşın bazı özel durumlar için bu tarz yurtdışı çıkış yasaklarının da ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Çok nadir olarak gözlemlenen bu tarz durumlar ise tamamen bankadan kaynaklanmıyor olmakla birlikte bankalar bu tarz olumsuzluklar konusunda sadece dolaylı yoldan etki edebilmektedir. Kredi kartı borcu olan kişi yurtdışına çıkabilir mi? 

Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi? 

Günümüzde artık hemen hemen her verinin kolaylıkla dijital ortama aktarılabiliyor olması herkesin finansal olarak takip edilebilmesi anlamına da gelmektedir. Dolayısıyla pek çok kimse açısından zorunlu hallerde çekilen banka kredileri ve kullanılan kredi kartları sebebiyle oluşan borçların seyahat özgürlüğünü kısıtlama konusunda bir işlevi olup olmadığı son derece kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda kredi ve kredi kartı borcu olan kişi yurtdışına çıkabilir mi? Sorusu akıllara gelmektedir.   

Kredi kartı olan borcu kişi borç kapsamında ödemesi yükümlü olan tutarı bankaya ya da borçlu olduğu kuruluşa karşı mükelleftir. Dolayısıyla banka sadece finansal işlemlerin yapılabileceği bir araç konumundadır. Yurtdışına çıkış yasakları ise finansal sebeplere bağlı olarak koyulabiliyor olmakla birlikte bankalar ya da diğer finansal kuruluşlar bu tarz kararların alınması konusunda karar verici mekanizmada bulunmamaktadır. Buna karşın dolaylı yoldan etki gösterebildiklerini de söylemek yanlış olmayacaktır.  

Dolayısıyla kredi kartı borcu olan kişi yurtdışına çıkış işlemlerini herhangi bir sorun ya da pürüz olmadan tamamlayabilmektedir. Bu noktada bankalar ya da diğer kuruluşlar tarafından olası tek olumsuzluk ise bu kuruluşlar nezdinde oluşan borçların yüklü miktarda olması ve bu borçların ödenmesi konusunda güvencenin bulunmamasıdır. Bu tarz durumlarda bankalar tedbir maksadıyla mahkemeye başvurabilmektedir. Kredi borcu olan kişi yurtdışına çıkabilir mi? 

Kredi Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi? 

Kişilerin seyahat özgürlükleri bilineceği üzere anaysa tarafından güvence altına alınmıştır. Bu bağlamda ülke içinde yapılan seyahatler de dahil olmak üzere vatandaşların yolculuk yapabilme ve bir yerden bir yere gidebilme özgürlükleri bulunmaktadır. Bu şartlar aynı haliyle yurtdışına çıkış işlemlerinde de geçerlidir. Buna karşın bazı kimseler tarafından kredi borcu olan kişi yurtdışına çıkabilir mi sorusu merak uyandırmaktadır.  

Kredi kartı borçlarında olduğu gibi kredi borçlarında da şartlar aynı şekilde işlemektedir. Dolayısıyla kredi borcu olan kişinin yurtdışına çıkışı konusunda adli herhangi bir kara olmaması durumunda engel bulunmamaktadır. Bankalar bu tarz konularda mahkemenin tarafı olarak sadece adli işlemlere katılım sağlayabilmektedir ve karar aşamasında herhangi bir etkileri olduğunu söylemek de yanlış olacaktır.  

Ayrıca bankalar borçlanma konusunda geri ödemesini alamayacağı borçlandırmaları yapmamaya yönelik bir yönetim politikası izlemektedir. Dolayısıyla kredi ve kredi kartı borcu olan kişi yurt dışına çıkma konusunda bankalara ya da diğer finansal kuruluşlara, bu kuruluşların yönetim politikaları kapsamında da dahil değildir. U bağlamda finansal işlemlerin herhangi bir mahkeme kararı ya da adli yargı kararı olmadan seyahat özgürlüklerine mâni olmadığı belirtilmelidir.  

Yurtdışı Çıkış Yasağı Kimlere Uygulanır? 

Belirtilmiş olduğu gibi bir kişinin yurtdışına çıkışı konusunda herhangi bir engel olabilmesi için o kişinin hakkında bir adli karar ya da mahkeme sürecinin olması gerekmektedir. Aksi durumlarda şartlar ne olursa olsun kişilerin seyahat özgürlükleri diğer kurumlarca kısıtlanamamaktadır. Öyleyse genel olarak kredi ve kredi kartı borcu olan kişinin yurtdışına çıkışı konusunda herhangi bir adli karar yoksa engel de bulunmamaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Müfettiş Maaşları Ne Kadar? (Güncel)

Ziraat Bankası Dul ve Yetim Konut Kredisi Nasıl Alınır?