İşsizlik Maaşı Alma Şartları 2022 (Güncel)

 

İşsizlik Maaşı Alma Şartları 2022 

İşsizlik maaşı, çalıştıkları yerden kendi rızaları ile ayrılmayan kişilere belirli şartlar çerçevesinde yapılan ödemedir. Hayatlarının çeşitli dönemlerinde işsiz kalan kişiler, belirli dönemleri kapsayan işsizlik maaşından faydalanmak istemektedir. Çünkü işsizlik maaşı, kişilerin iş arama süreçlerinde ekonomik anlamda sıkıntı yaşamamasını sağlamakta, bu nedenle birçok insan tarafından oldukça fazla önemsenmektedir.  

İşsizlik maaşı almak şartları 2022 için belirlenen kriterler dahilinde kişiler belirli süreler dahilinde bu ödemeden yararlanabilmekte olup iş arama süreçlerini sorunsuz bir şekilde geçirebilmektedir. Peki işsizlik maaşını almak isteyen kişiler hangi şartları yerine getirmek durumundadır? Kriterlerin sağlanması durumunda kişiler ne kadar süre işsizlik maaşı alabilir? İşsizlik maaşını hesaplamak isteyen kişilerin hangi adımları uygulaması gerekmektedir? 

İşsizlik Maaşı Kimler Alabilir? 

Kendi rızaları dışında işten çıkarılan kişilerin başvuru yapabildiği işsizlik ödeneği, pek çok insanın geçici bir süre de olsa ekonomik anlamda rahatlamasını sağlamaktadır. Peki işsizlik maaşı kimler alabilir? Bu konuda belirlenmiş olan şartları şu şekilde sıralamak mümkündür: 

  • Kişinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması 
  • Hizmet akdinin bitmesinden önceki son 120 gün hizmet akdine bağlı olmak 
  • Hizmet akdinin sona erdirilmesinden önceki son üç yıl içerisinde minimum 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi yatırmış olmak 
  • Hizmet akdinin sona erdirilmesinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR şubesine şahsen veya kurumun internet adresi üzerinden online başvuru yapmak 

Kişiler, yukarıdaki şartları yerine getirmeleri halinde işsizlik maaşına başvuru yapabilmektedir. 2022 İşsizlik maaşı başvuru işlemleri ise oldukça kolaydır. Kişiler, aşağıda sıralanmış olan adımları yerine getirmeleri halinde işsizlik ödeneğine hızlı bir şekilde başvuru yapmış olacaktır: 

  • İşsizlik maaşına başvurmak isteyen kişiler, hizmet akdinin sona erdirilmesini takip eden 30 gün içerisinde kendilerine en yakın İŞKUR şubesine giderek şahsen başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. 
  • İşlemlerini internet ortamında yapmak isteyen kişiler, İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden de başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. İnternet sitesi üzerinde ilgili alana giriş yapıldıktan sonra yönergeler doğrultusunda hareket edilmesi ve işlemlerin tamamlanması sonrasında onaylama tuşuna basılması gerekmektedir. 

Yukarıdaki adımların uygulanması halinde işsizlik ödeneğine başvurulmuş olacaktır. İşsizlik ödeneği sorgulama için ise kişilerin e-devlet hesaplarına giriş yapması ve arama kısmına “İşsizlik Ödeneği / İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği Sorgulama” yazması gerekmektedir. Bu sayede kişiler, işsizlik ödeneği sorgulamasını hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Sorgulama sonrasında işsizlik ödeneğine hak kazanıp kazanılmadığı da öğrenilmektedir.

 

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır? 

Bilindiği üzere işsizlik maaşı belirlenen süreler içerisinde verilen bir ödemedir. İşsizlik ödeneğinin süresi, Türkiye İş Kurumu sayfasında açıklanmıştır. İŞKUR tarafından açıklanan bilgiler ışığında kişilerin şu süreler dahilinde işsizlik maaşı alabileceklerini söylemek mümkündür: 

  • 600 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 
  • 900 gün sigortalı bir şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün 

İşsizlik maaşı kaç ay alınır sorusunun cevabı yukarıdaki açıklandığı gibidir. Kişiler, işsizlik maaşı için belirlenmiş olan kriterleri yerine getirmeleri durumunda yukarıdaki süreler dahilinde işsizlik maaşı alabilmekte, böylelikle iş aramaları esnasında maddi zorluk içerisine girmemektedir.  

İşsizlik Maaşı Hesaplama  

Birçok kişi, işsizlik maaşı hesaplama ile birlikte ne kadar işsizlik maaşı alacaklarını öğrenmek istemekte olup bu hesaplamalarla ilgili araştırma içerisinde olmaktadır. Kişiler bu hesaplamaları belirlenen kriterler dahilinde kendi başlarına da yapabilmektedir. Fakat son zamanlarda işsizlik maaşı hesaplayan internet siteleri kurulmuştur. Bu nedenle bu siteler üzerinden hızlı bir şekilde hesaplama yapılabilmekte, bu sayede kişi kaç TL işsizlik maaşı alacağını öğrenebilmektedir.  

Türkiye İş Kurumu, işsizlik maaşı hesaplanması noktasında internet sitesi üzerinden kişilere örnek hesaplamalar yayınlamıştır. Kişiler İŞKUR’un internet adresine giriş yaparak işsizlik maaşı hesaplamasını öğrenebilmektedir. Öte yandan yine İŞKUR üzerinde işsizlik maaşına dair bütün detaylar bulunmakta olup kişiler bu detaylar üzerinden işsizlik maaşı alıp alamayacağını kestirebilmektedir.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi

Müfettiş Maaşları Ne Kadar? (Güncel)

Ziraat Bankası Dul ve Yetim Konut Kredisi Nasıl Alınır?