Banka Kartı ve Kredi Kartı Kart Numarası Nedir

 

Banka Kartı ve Kredi Kartı Kart Numarası Nedir? 

Gelişen teknoloji ile hayatımızın merkezinde yer almaya başlayan kredi kartları ve banka kartları için, paranın yerini aldığını söylemek mümkün olabilir. Nakit para taşıma alışkanlıklarını rafa kaldırdığımız bu günlerde, kredi kartı ve banka kartı ile ilgili detaylı tüm bilgilere sahip olmamız gerekmektedir. Ödeme sistemleri içinde en geniş yeri kaplayan banka kartı ve kredi kartları, dijital bankacılık ile online alışverişlerin de ilerlemesini sağlamıştır. 18 yaşını doldurmuş herkesin, en az iki adet kredi kartı ya da banka kartının bulunduğunu sosyal hayatlarımızda görmekteyiz. O zaman her yaşa kadar kullanımı yaygınlaşan banka kartı ve kredi kartı ile ilgili tüm detayları öğrenelim. 

Alışveriş yaparken kullandığımız banka kartı ve kredi kartı ödeme sistemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Bu yüzden banka kartı ve kredi kartı nedir? Banka kartı ve kredi kartı kart numarası nerede yazar? gibi soruların cevaplarını bilmek gerekmektedir. Ayrıca kart numarasının neyi ifade ettiğinin de bilinmesinde yarar vardır. 

Banka kartı ve kredi kartı kart numaranızın başka birinde olduğunu düşünüyorsanız ve kendinizi güvende hissetmiyorsanız yapılacak en iyi işlem, kartınızı iptal ettirip kullanıma kapattırmak olacaktır. Kullanıma kapanan banka kartı ve kredi kartınızın yerine bankanız size yeni bir kart gönderimi yapacaktır. 

Banka Kartı ve Kredi Kartı Kart Numarası Ne İşe Yarar? 

Günlük hayatta elimizden hiç düşürmediğimiz, sadece dışarıda değil evimizde ve işyerimizde de aktif olarak kullandığımız kredi kartı ya da banka kartının üzerinde 16 haneli bir rakam bulunmaktadır. Bu numara aslında bir kimlik numarasıdır. Mevcut bütün kredi kartlarının ve banka kartlarının hatta sanal kartların bile kart numarası bulunmaktadır. Bu kart numarasında şifrelenmiş bir sürü bilgi bulunmaktadır. Bu bilgiler, kartın kime ait olduğu, hangi bankaya ait olduğu ya da hangi ülkeye ait olduğu hakkında bilgilerdir.  

Bankamatik ve kredi kartlarının kart numarasının 16 haneden oluştuğunu söylemiştik. Bu numara size bir şey ifade etmiyor olabilir ama parçalara bölündüğünde çok anlamlı olduğunu görebilirsiniz. Bu 16 rakamın ilk rakamı, banka kartı ve kredi kartının MasterCard mı Visa mı? Yoksa başka bir kart üreticisinin mi? olduğunu gösterir. MasterCardların numarası 5 ile, Visa kartların numarası ise 4 ile başlamaktadır. Örneğin, kartınız 5 ile başlayan bir kart ise, bu kart bir kredi kartıdır ve MasterCard ödeme sistemini kullanmaktadır. Kartın ilk 6 rakamı ise banka kartı ya da kredi kartının hangi bankaya ait olduğunu göstermektedir. Bu numaraya BIN (Bank Identification Number) adı verilmektedir. Diğer rakamlar ise, ilgili bankanın müşterilerine verdiği özel kimlik numaralarıdır. 9 haneli olan bu numara, olası 1 milyar hesap anlamına gelmektedir. Yani hiçbir müşterinin kredi kartı ve banka kartı numarasının aynı olma ihtimali yoktur. Banka kartı ve kredi kartının son numarası ise check digit adı verilen bir güvenlik numarasıdır. Bu sayı, Mod 10 veya Luhn gibi algoritmik yöntemle kart numarasının geçerli olup olmadığını tespit etmek için kullanılmaktadır. Ayrıca banka kartı ve kredi kartının hangi ülkenin kartı olduğunu da bu numaralardan öğrenmek mümkündür.  

İlk Rakamına Göre Banka Kartı ve Kredi Kartı Türleri 

  • 1 ve 2 Rakamı: Havayolları kartları 
  • 3 Rakamı: Seyahat ve eğlence sektörü kartları 
  • 4 Rakamı: Finans ve bankaların kullandığı VISA sistemi 
  • 5 Rakamı: Finans ve bankaların kullandığı MasterCard sistemi 
  • 6 Rakamı: Ticari kartlar ve banka kartları 
  • 7 rakamı: Petrol sektörü kartları 
  • 8 rakamı: Petrol sektörü kartları 
  • 9 rakamı: Ulusal tanımlamalar 

Son yıllarda gelişen teknoloji ile artan banka kartı ve kredi kartı kullanımının artması, dolandırıcılığının da artmasına neden olmuştur. Bu nedenle bankalar çeşitli güvenlik önlemleri almak zorunda kalmıştır. Banka kartı ve kredi kartı kullanımının özellikle internet alışverişlerinin son derece artmıştır. Özellikle internetten alışveriş yapacak kullanıcılar ödeme işlemleri kısmına geldiklerinde, kart numarası istendiğinde, bu numaranın ne olduğunu ve nerede yazdığını merak eder. İnternetten alışveriş yapmak isteyen herkesin, banka kartı ya da kredi kartından birine sahip olması gerekmektedir. Fakat kullanıcının sadece banka kartı ya da kredi kartına sahip olması yeterli değildir. Satın alma işleminin tamamlanması için, internet sitesi ya da uygulamalarında bir takım tuşlamalar yapılmalıdır. Tuşlanması gereken bilgiler bankaların almış oldukları güvenlik önlemleridir. Bu güvenlik önlemlerinden ilki de banka kartı ya da kredi kartı üzerinde yazan kart numarasıdır.  

Örneğin, online alışveriş sitelerinden ya da uygulamalardan alacağımız ürünü seçtik ve ödeme sayfasına yönlendirildik. Ödeme sayfasında bize sorulan bazı bilgileri doldurmamız gerekmektedir. Her bankanın kendi müşterileri için özel olarak oluşturduğu kartların ön yüzünde yazan kart numarası bu bilgilerin ilki ve en önemlisidir. 

Anadolu bank kredi kartı başvurusu puanı düşük olan kullanıcılar için büyük bir avantaj ile kredi kartı ve hesap kartı vermeye devam ediyor.

Banka Kartı ve Kredi Kartı Kart Numarası Nerede Yazar? 

Banka kartı ve kredi kartı kart numarasını öğrenmek için birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en kolayı ise, kartın üzerine bakmaktır. Ama bazı banka kartı ve kredi kartlarının üstünde kart numarası dışında bir de müşteri numarası yazmaktadır. Kafa karıştıran bu durumun ortadan kalkması için basit bir yöntem bulunmaktadır. Eğer kartınız yanınızda ise, banka kartı ya da kredi kartının ön yüzünde bulunan 4 haneli 4 bölümden oluşan yani toplam 16 rakamın oluşturduğu numara, kart numaranızdır. Banka logosunun hemen altında bulunmaktadır. Bütün bankalar için kart numarası 16 hanelidir ve bu durum asla değişmez. Banka kartı ve kredi kartı kart numarası bazı kartlarda kabartmalı yazıldığı gibi, kabartmasız şekilde de yazılabilir. Eğer banka kartı ya da kredi kartı kart numaranız kabartmalı şekilde yazılmamış ve yazılar silinmiş ise, kart numaranızı öğrenmek için en güvenli yöntem ya bankanızın müşteri hizmetlerini aramak ya da online işlemlerden ilgili menü yardımı ile kart numaranızı öğrenmektir. Ayrıca kart numaranızı bankanızın şubelerinden ve ATM’lerden de öğrenebilirsiniz. 

Banka Kart ve Kredi Kartı Değiştiğinde Kart Numarası da Değişir mi? 

Nedeni ne olursa olsun banka kartı ya da kredi kartınız değişti ise, tarafınıza iletilen yeni kartınız yeni bir kart numarası ile gelecektir. Bunun sebebi, eski kartın kullanıma tamamen kapatılarak, yeni kartın kullanıma açılmasıdır. Yani böylelikle iki kartın kullanımı mümkün olmayacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi

Müfettiş Maaşları Ne Kadar? (Güncel)

Ziraat Bankası Dul ve Yetim Konut Kredisi Nasıl Alınır?