Maaşımdan BES Primi Kesilmiş Nasıl İptal Ederim

 

Maaşımdan BES Primi Kesilmiş Nasıl İptal Ederim?

SSK, Bağ-Kur ya da emekli sandığı gibi temel emeklilik uygulamalarına alternatif olarak sunulan BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) devlet teşviki ile bankalar aracılığıyla sunulmaktadır. Bunula birlikte bazı vatandaşlar tarafından maaşımdan BES primi kesilmiş şikayetleri de alınmaktadır. Dolayısıyla bazı durumlarda kişilerin bilgisi olmadan ya da neyi onayladığını bilmeden BES konusunda bankalar ile anlaşma yapabilmektedir. Bu tarz durumlarda aylık olarak yapılan bu kesintinin iptal edilmesi mümkündür.  

Vatandaşların kendi ödemeleri ile emekli olabilmelerine imkân tanıyan bu sistem kapsamında anlaşma yapılan banka aylık olarak belli bir miktar aidat keserek bu aidat oranının %25’i kadar da devletten almak kaydıyla emeklilik hesabına yatırmaktadır. Bunula birlikte bazı durumlarda BES iptal etmek için yüksek düzeyde efor harcandığı da bilinmektedir.  

BES iptali için takip edilecek güzergâh aynı olsa da anlaşma yapılan bankalar aracılığıyla iletişime geçmek ve talimat vermek adına her bir bankaya özel belirlenmiş müşteri hizmetleri numarası bulunmaktadır. Dolayısıyla BES iptali adına bu telefon numaraları üzerinden müşteri hizmetleri ile temasa geçilerek iptal talebinde bulunmak mümkündür. BES kesintisi nedir? 

BES Kesintisi Nedir? 

Belirtilmiş olduğu gibi Bireysel Emeklilik Sistemi anlamına gelen BES, aylık düzenli olarak yapılan ödemeler aracılığıyla emekli olunmasını sağlayan sisteme denmektedir. Dolayısıyla BES kesintisi de bu bağlamda bireysel olarak emekli olma arzusunda olanların ya da bu konuda anlaşma halinde oldukları bankaya talimat veren kimselerin aylık olarak elde ettikleri gelirden kesilen matrah anlamına gelmektedir.  

BES kesintisi aylık olarak hesaplardan otomatik olarak temin ediliyor olmakla birlikte banka ile yapılan anlaşma ve şartlar dahilinde ya da bankadan bankaya göre değişmektedir. Bu noktada devlet tarafından verilen teşvikin ise %25 oranında sabit olduğu belirtilmelidir fakat buna karşın aylık yapılacak ödeme kapsamında devlet teşvikinde de sınır bulunmaktadır. BES kesintisi nasıl iptal edilir?  

BES Kesintisi Nasıl İptal Edilir  

Belirtilmiş olduğu gibi BES kesintisi iptali için izlenecek yol her ne kadar aynı olsa da bankaların bu konuda bazı kuralları bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı anlaşma yapılan bankanın sağlamış olduğu olanaklar ve yapılan anlaşmaya göre şartlar belirleniyor olsa da BES ödemeleri kapsamında bireyin cayma hakkı saklı tutulmaktadır. Dolayısıyla ödenen devlet primleri göz ardı edilmek isteniyorsa her şart altında ve arzu edildiği zaman Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkılması mümkündür.  

BES kesintisi iptali için bankaların müşteri hizmetleri numaraları şu şekildedir:  

  • Ziraat Bankası: 0850 222 97 00 
  • Garanti Bankası: 444 0 336  
  • Yapı ve Kredi Bankası: 0850 222 0 444 
  • Denizbank: 0850 222 0 800 
  • TEB: 0850 200 0 666 
  • Vakıfbank: 0850 222 0 400 
  • QND FinansBank: 0850 222 0 900 
  • Halkbank: 0850 222 0 400 
  • İn Bankası: 0850 724 55 00  
  • HSBC: 0580 211 0 111  
  • Akbank: 444 25 25  
  • Ing Bank: 444 1 666 

Numaraları aranarak BES iptali adına işlem yapılması talebinde bulunmak yeterli olacaktır. Ayrıca bazı bankalar BES kesintisi iptal işlemleri için müşteri hizmetleri ile telefon görüşmesine ek olarak başka alternatif yöntemler de sunmaktadır.   

Zorunlu BES den Nasıl Çıkılır? 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin çalışanların aylık olarak maaşlarından zorunlu olarak kesileceğine ilişkin çıkarılan yasa ile 45 yaş ve altında bulunan çalışanların maaşlarından aylık olarak bu kesinti yapılmaktadır. Her ne kadar zorunlu gibi görünüyor olsa da BES kesintisi iptali için belli şartların yerine getirilmesi durumunda aylık olarak yapılan kesinti iptal edilebilmektedir. Dolayısıyla tek bir işlem yaparak sistem dahilinde yapılan kesintileri önlemek mümkündür.  

BES kesintisi iptali için öncelikli olarak 2 ay kadar beklenmesi gerekmektedir. Özellikle hali hazırda çalışma yaşantısı içerisinde bulunan kimselerin yapılan kesintiler kapsamında ilk 2 aydan sonra bu kesintilerin tekrardan hesaplarına yatırıldığı da bilinmektedir. Kesintinin başladığı tarihten 2 ay kadar zaman dilimi geçmesinin ardından iptal işlemlerinin yapılması halinde ilk 2 ayda yapılan kesinti de geri yatırılacak şekilde iptal işlemleri tamamlanmaktadır.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi

Müfettiş Maaşları Ne Kadar? (Güncel)

Ziraat Bankası Dul ve Yetim Konut Kredisi Nasıl Alınır?