Bankada Altın Hesabı Açmak

 Bankada altın hesabı açmak, birçok banka müşterisinin başvurduğu yöntemlerden biridir. Bankalar, tıpkı Türk Lirası, Dolar, Euro ve Sterlin gibi para birimleri gibi kıymetli madenler için de müşterilerine hesap ve işletim hizmeti sunmaktadırlar. Bankaların altın hesapları genellikle 24 ayar altın üzerine açılmaktadır. Bankaların altın fiyatları denince de akla ilk olarak 24 ayar altın fiyatı gelir. Bu yazımızda sizlere bankalardaki altın hesapları ile alakalı tüm bilgileri vermeye çalışacak, bu hesapları nasıl kullanabileceğinizi daha iyi anlamanızı sağlayacağız. Böylece altın hesabı ile daha kolay birikim yapmanın ne şekilde gerçekleşeceğini öğrenmiş olacaksınız.

Bankada Altın Hesabı Nasıl Açılır?

İlk olarak bankada altın hesabı nasıl açılır sorusunu yanıtlayalım. Bankada altın hesabı açmak, standart banka hesabı açmakla aynı şekilde işler. Yani hesap bakiyesi 0 olacak şekilde de bir hesap açabilirsiniz. İlk etapta fiziki ya da hesap yoluyla altınızın olması gerekmez. Dilediğiniz bir bankaya giderek altın hesabı açmak istediğinizi belirtebilir, müşteri temsilcisine kimliğinizi ibraz ederek hesabınızı açtırabilirsiniz. Banka görevlisi; kimliğinizin yanı sıra mesleğiniz, adresiniz ve cep telefonu numaranız gibi bilgileri de ibraz etmenizi isteyecektir. Tüm bu bilgileri görevliye sunduktan sonra hesabınız en fazla 4-5 dakika içerisinde açılmış olacaktır.

Hesap açılışı esnasında görevli personele mutlaka altın hesabı da açmasını belirtiniz. Normal hesap açılışları genellikle Türk Lirası’nı kapsamaktadır. Siz personele altın hesabı açtırmak istediğinizi belirtmedikçe altın hesabınız açılmış olmayacaktır. Hesabınız açıldıktan sonra bankanın hazır hesap formlarını imzalamanız istenir. Burada tavsiye edeceğimiz bir diğer husus da internet ve mobil bankacılık şifre talebidir. Bazı bankalar, müşterilerine hesap açılışı esnasında otomatik olarak internet ve mobil bankacılık şifresi gönderirler. Kimi bankalardan bu şifreleri almak ise tamamen talebe bağlıdır. Yani siz talep etmedikçe size bireysel internet bankacılığı ya da mobil bankacılık şifresi tanımlanmayacaktır. Altın hesabı dışında diğer para birimlerine ait hesapları da kullanacaksanız bankamatik kartı talep etmenizi de öneririz. Böylece banka şubesine gidip sıra beklemeden kartınızla para çekebilir ya da hesabınıza para yatırabilirsiniz. Örneğin; internet bankacılığından altın almak istiyorsanız bunun için bankamatik kartınızla hesabınıza gerekli parayı yatırabilir, daha sonra şifrenizle sisteme girerek paranızı altına çevirebilirsiniz. Bankamatik kartı da en az internet bankacılığı kadar altın hesaplarının kurtarıcısı konumundadır.

Bankada size sadece Türk Lirası hesabı açıldıysa internet bankacılığına giriş yaparak hesap işlemleri menüsüne erişebilir, buradan kolayca altın hesabı açabilirsiniz. Daha sonra döviz ya da kıymetli maden işlemleri menüsünden paranızı altına çevirebilirsiniz. Aynı şekilde işlemlerinizi banka şubesinden ya da telefon bankacılığı aracılığıyla müşteri hizmetlerinden de yapabilirsiniz. Bankalar, müşteri hizmetlerinden yapılacak altın işlemleri için telefon bankacılığı şartı arayabilirler. Bu işlemleri çağrı merkezi üzerinden yapmayı düşünüyorsanız altın hesabı açılışı esnasında telefon bankacılığı şifresi de talep edebilirsiniz.

Fiziki Altın Alan Bankalar

Fiziki altın alan bankalar, belirli dönemlerde ve belirli şubelerde olmak kaydıyla fiziki olarak sahip olduğunuz farklı ayarlardaki altınlarınızı alıp 24 ayarda sabitleyerek belirlenen tutarı altın hesabınıza aktarmaya yönelik faaliyet gösteren bankalardır. Fiziki altın alan bankalara sahip olduğunuz her tür altını götürebilirsiniz. Bu iş için şubede bulunan altın eksperi, hurda altınlarınız da dahil olmak üzere altınlarınızı alır ve hassas terazi ile tartar. Daha sonra 24 ayar altına çevirmek suretiyle belirli bir altın gramını size sunar. Kabul etmeniz halinde söz konusu tutar hesabınıza aktarılır. Dilerseniz altın hesabınıza aktarılan gram altınınızı Türk Lirası ya da başka bir para birimine çevirebilirsiniz. Ayrıca cari hesabınızda tutabilir ya da vadeli altın hesabına aktararak aylık ya da dönemlik gelir elde edebilirsiniz.

Fiziki altın alan bankalar denince akla ilk olarak Kuveyt Türk ve Albaraka Türk gibi katılım bankaları gelir. Uzun yıllardır bu alanda hizmet sunan bankalar, bireylerin en çok tercih ettiği bankalar konumunda. Bu bankaların yanı sıra Türkiye İş Bankası, Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank ve Vakıfbank da en çok tercih edilen bankalar arasında yer almaktadır. Bu bankaların web sitelerinden ya da sosyal medya hesaplarından altın günlerini takip edebilirsiniz. Eğer bu bankalarda hesabınız varsa müşteri temsilcinizden fiziki altın toplama günleri ile alakalı bilgilendirmenin sürekli olarak SMS ya da e-posta yoluyla yapılmasını talep edebilirsiniz. Böylece bulunduğunuz ilde altın toplama günü gerçekleştirilmeden önce tarafınıza gerekli bilgiler iletilecektir.

Altın toplama günlerinde banka şubesine gitmeniz ve sahip olduğunuz altınları görevliye bizzat ibraz etmeniz gerekir. Bankalar bu gibi işlemlerde genellikle 4-5 günlük bir blokaj süresi uygularlar. Yani hesabınıza aktarım sağlandıktan sonra altınınızı bozmak ya da başka bir bankaya transfer etmek için blokaj süresinin sonuna kadar beklemeniz gerekir. Fiziki altın alan bankalar, birçok açıdan daha avantajlıdır. Her tip altının herhangi bir komisyon alınmadan 24 ayar altına çevrilmesi, bu avantajların başında gelir. Bankalardaki altın standardı 995/1000 saflıktadır. Ayrıca kuyumcular tarafından alınan masraflar da bu bankalar tarafından alınmamaktadır. Bu da size önemli bir getiri sağlar. Dilerseniz altın hesabınız açıldıktan sonra altınınızı vadeli hesaplarda değerlendirebilirsiniz. Eğer altını sadece birikim amacıyla bankaya aktardıysanız bu durumda mutlaka vadeli hesaplarda değerlendirmelisiniz. Her ne kadar Türk Lirası, Dolar ve Euro vadeli hesaplarına göre getirisi düşük olsa da cari hesapta aynı miktarda kalmasından daha mantıklı bir sonuç doğuracaktır.

Bankada Altın Hesabı Açmak Mantıklı mı?

Altın hesabı açma düşüncesinde olan bireylerin merak ettiği sorulardan bir diğeri de bankada altın hesabı açmak mantıklı mı şeklinde karşımıza çıkmakta. Bankada altın hesabı açmak mantıklı mı? sorusunun yanıtı evet olarak verilmelidir. Zira internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulaması üzerinden hesaplarınızı 7/24 kontrol edebilirsiniz. Ayrıca hesabınızdaki altını belirlenen saatlerde bozabilir ya da hesabınızdaki Türk Lirası ve diğer para birimlerini de altına çevirebilirsiniz. Sıkı bir takipçi olmanız halinde al sat üzerinden ciddi gelir elde edebilirsiniz. Kurlarda yaşanan dalgalanmalar banka sistemine yansımadan harekete geçmeniz halinde sahip olduğunuz altını kısa süre zarfında katlayabilir, böylece altının kendi değerinin yanı sıra alış ve satış dalgalanmalarından da faydalanabilirsiniz.

Bankada altın hesabı açmanın mantıklı olduğu bir diğer husus da güvenliğe yöneliktir. Banka hesabınızda bulunan altının kuyumcuda emaneten ya da evinizde, işyerinizde gizli tutulmasından daha güvende olacağı aşikârdır. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 150.000 TL’ye kadar olan altınlarınızı güvence altında tutmaktadır. Ayrıca sizden kaynaklı bir sorun olmadıkça hesaplarınızdaki altının başkaları tarafından ele geçirilmesi de mümkün olmayacaktır. Yani altınlarınızı evde tutmak ya da tanıdık dâhi olsa bir kuyumcuya emanet etmekten daha güvenli bir yol varsa o da altınların banka nezdinde tutulmasıdır.

Bankaların Altın Fiyatları

Bankaların altın fiyatları, altın hesabı açacağınız bankayı belirlerken önemli bir etken olmalıdır. Burada dikkat edeceğiniz en önemli husus altın fiyatlarının yüksekliği ya da düşüklüğü değil, alış ve satış rakamları arasındaki makas farkı olmalıdır. Yani alış ve satış arasındaki makas ne kadar darsa o bankada altın hesabı açmanız o derece mantıklı olacaktır. Diyelim ki bir bankada alış ve satış fiyatları arasında 5 TL’lik bir fark var. O an içerisinde aldığınız altın 5 TL değer kazandığında 0’a 0 noktasına ulaşmış olursunuz. Bir başka bankada bu fark 4 TL ise aldığınız altını aynı anda bozdurmak istediğinizde daha kârlı olursunuz.

Kuveyt Türk altın kart ne işe yarar

Bankaların altın kurları genellikle 3 TL ile 6 TL arasında bir makas farkına sahiptir. Elbette bunun dönemsellik kavramına da bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Bankanın elindeki altın rezervine ve altın mevduatına olan ihtiyacına göre makasın daralıp genişleyeceğini söyleyebiliriz. Bankada altın hesabı açmadan önce bankaların altın kurları hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Kişi Yurtdışına Çıkabilir mi

Müfettiş Maaşları Ne Kadar? (Güncel)

Ziraat Bankası Dul ve Yetim Konut Kredisi Nasıl Alınır?